20 april 2020

10 filmklassiekers die je gezien móét hebben

10 filmklassiekers die je gezien móét hebben

Zit je thuis op de bank en wil je een film kijken die sowieso goed is? Dan heb je een filmklassieker nodig. Wij hebben een lijstje gemaakt van allerlei films door de jaren heen (uit veel verschillende genres). Met deze klassieke films zit je gegarandeerd goed!

1. Back to the Future

Avontuur

Je kent alle quotes waarschijnlijk al en je hebt misschien een vaag idee waar de film over gaat. Maar vertrouw ons: deze film is het kijken waard! Begin bij nr 1. Vind je die leuk? Top, dan wachten er nog 2 vervolgen voor je. Vind je het niks? Prima, maar dan kan je tenminste wel uitleggen aan je vrienden wáárom je het geen leuke vind vond.

2. Clueless

Romantische komedie

Ja ja, alle genres komen hier aan bod. Dus ook de romantische komedies. Clueless is zo’n film waarbij je je brein eventjes op 0 kan zetten. Probeer niet te voorspellen waar de film heen gaat (dan verpest je het voor jezelf) en geniet gewoon. 

3. The Godfather

Gangster

The Godfather

The Godfather is zo’n klassiekertje die je op iedere filmlijst tegen gaat komen. Filmkenners vinden het de beste film ooit en hij is oneindig ontleedt tijdens filmstudies. Maar zelfs als je geen kenner bent, kun je met plezier naar deze film kijken. Bonustip: kijk ‘m in 2 sessies. Het is een lange zit en als je het zat begint te worden, kun je de film gewoon op pauze zetten.

4. Toy Story

Animatie

Toy Story

Animatiefilms mogen we natuurlijk ook niet vergeten! Deze eerste lange animatiefilm van Pixar blijft toch hun beste film ooit. Hij gaat lekker snel (in tegenstelling tot de film hierboven) en zorgt dat je met een blij gevoel naar de aftiteling zit te kijken. 

5. The Matrix

Science fiction

The Matrix is zo’n sci-fi film die niet voor niets zo’n populair werd onder het grote publiek. Het is geen vage fantasy, er zit lekker wat actie in en je gaat echt meeleven met het hoofdpersonage. En als je de legendarische slowmotion bullet scene nog nooit hebt gezien, dan is dit je kans!

6. The Shining

Thriller

‘Here’s Johnny!’ Ja hoor, The Shining. Dit is zo’n klassieke thriller/horrorfilm die iedereen ooit eens gezien moet hebben. Aan het eind van de film heb je waarschijnlijk nog veel vragen die nooit beantwoord gaan worden. Maar dat is niet erg, dat heeft iedereen die de film heeft gezien.

7. The Thing

Thriller

Filmklassieker The Thing

In de tijd dat special effects nog niet met de computer werden gedaan, had je The Thing. De bestuurbare poppen in deze film zijn ultiem griezelig. En de spanning in deze film is perfect opgebouwd. Dus zet je laptopje op je schoot, koptelefoontje op en dim de lampen. 

8. The Titanic

Drama

‘Near, far, whereeeeeeever you are!’ Jonge Leonardo DiCaprio heeft menig hart doen smelten met deze film. Laat je meeslepen in een verhaal vol wapperende haren in de wind, elegante jurken en onderkoeling. Kijken dus!

9. Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

Avontuur

In de Indiana Jones films zit altijd een interessant stukje geschiedenis verstopt. We zeggen verstopt omdat we toch allemaal weten dat deze filmreeks vooral om actie en avontuur draait (en niet zozeer de nazi’s). Maar dat maakt allemaal niet uit, Indy moet je gezien hebben!

10. Rosemary’s Baby

Horror

Eentje die je misschien niet zag aankomen in deze lijst is Rosemary’s Baby. Als je in bent voor een horrorfilm, die nu helemaal niet meer eng is maar meer lachwekkend, dan zit je hiermee goed. Ben je geïnteresseerd in oude horror? Of wil je een avondje lachen en drinken met vrienden? Dan is deze film perfect!